Hvad der forårsager tør hud og hvordan man behandler det.

Oversigt

Tør hud er en ubehagelig tilstand præget af skalering, kløe og revner. Det kan forekomme af forskellige årsager. Du har muligvis en naturlig tør hud. Men selvom din hud har tendens til at være fedtet, kan du udvikle tør hud fra tid til anden.

Tør hud kan påvirke enhver del af din krop. Det påvirker ofte hænder, arme og ben. I mange tilfælde kan livsstilsændringer og over-the-counter fugtighedscreme være alt hvad du behøver for at behandle det. Hvis disse behandlinger ikke er nok, skal du kontakte din læge.

Typer af tør hud

Hvad der forårsager tør hud og hvordan man behandler det

Udsættelse for tørre vejrforhold, varmt vand og visse kemikalier kan få din hud til at tørre ud. Tør hud kan også skyldes underliggende medicinske tilstande.

Dermatitis er det medicinske udtryk for ekstremt tør hud. Der er flere forskellige typer dermatitis.

Kontaktdermatitis

Kontaktdermatitis udvikler sig, når din hud reagerer på noget, den rører ved, og forårsager lokal betændelse.

Irriterende kontaktdermatitis kan forekomme, når din hud udsættes for et irriterende kemisk middel, såsom blegemiddel.

Allergisk kontaktdermatitis kan udvikles, når din hud udsættes for et stof, du er allergisk over for, såsom nikkel.

 

Seborrheisk dermatitis

Seborrheisk dermatitis opstår, når din hud producerer for meget olie. Det resulterer i et rødt og skællet udslæt, normalt på din hovedbund. Denne type dermatitis er almindelig hos spædbørn.

Atopisk dermatitis

Atopisk dermatitis er også kendt som eksem. Det er en kronisk hudlidelse, der får tørre skællende pletter til at vises på din hud. Det er almindeligt blandt små børn.

Andre tilstande, såsom psoriasis og type 2-diabetes, kan også få din hud til at tørre ud.

Risikofaktorer for tør hud

Tør hud kan påvirke alle. Men nogle risikofaktorer øger dine chancer for at udvikle tør hud, herunder:

Alder. Ældre voksne er mere tilbøjelige til at udvikle tør hud. Når du bliver ældre, producerer dine porer naturligt mindre olie, hvilket øger din risiko for tør hud.
Medicinsk historie. Du er mere tilbøjelige til at opleve eksem eller allergisk kontaktdermatitis, hvis du tidligere har haft disse tilstande eller andre allergiske sygdomme i din familie.
Sæson. Tør hud er mere almindelig i efteråret og vintermånederne, når fugtighedsniveauerne er relativt lave. Om sommeren hjælper højere fugtighedsniveauer med at forhindre din hud i at tørre ud.
Badevaner. At bade hyppigt eller vaske med meget varmt vand øger risikoen for tør hud.

Behandling for tør hud

Din læge anbefalede behandlingsplan afhænger af årsagen til din tørre hud.

I nogle tilfælde kan de henvise dig til en hudspecialist eller hudlæge. Sammen med livsstilsmedicin kan de anbefale receptfrie salver, cremer eller lotioner til behandling af dine symptomer.

Livsstilsmedicin

Enkle livsstilsændringer kan hjælpe med at forhindre og lindre tør hud. Forsøge at:

undgå at bruge varmt vand til badning eller brusebad
brusebad hver anden dag i stedet for hver dag
hold din badetid mindre end 10 minutter
Brug en fugtigheds sæbe, når du bader eller bruser
påfør fugtighedscreme straks efter badning eller brusebad
klapp, i stedet for at gnide, våd hud tør med et blødt håndklæde
undgå kløe eller skrubbe tørre hudpletter
Brug en luftfugter i dit hjem
drik masser af vand
Det er også vigtigt at vælge den rigtige slags fugtighedscreme til din hudtype. Hvis din hud er ekstremt tør, skal du kigge efter et petrolatum-baseret produkt.

Du kan overveje at skifte til en lettere, vandbaseret lotion i sommermånederne, hvis din hud bliver mindre tør da. Lotioner, der indeholder druefrøolie og antioxidanter, kan også hjælpe med at fange vand i huden.

Udsigt til tør hud

Hvis du oplever lejlighedsvis tør hud, kan du sandsynligvis forebygge og behandle den ved hjælp af enkle livsstilsændringer og over-the-counter fugtighedscreme. Hvis du udvikler svær tør hud, skal du lave en aftale med din læge.

Hvis der ikke behandles, kan dermatitis blive værre. Tidlig behandling hjælper dig med at føle dig godt tilpas tidligere. Det vil også sænke din risiko for komplikationer, såsom åbne sår fra ridser og hudinfektioner.