Tør hud er en almindelig tilstand hos mange mennesker i alle aldre. En tør hud skaller eller er ru og kan føles stram og være kløende. Der kan også opstå revner i huden. Du kan dog gøre meget for at modvirke tør hud.

Tør hud kan være en mild og forbigående tilstand, som har en varighed på nogle dage eller uger, men det kan også udvikle sig til et mere langvarigt og alvorligt problem hos nogle. Tør hud bliver også mere følsom. Tør hud kan blive irriteret, og tilstanden kan føre til eksem, udslæt og infektioner.

Årsager til tør hud

Der findes stoffer i huden, som virker fugtbindende. Huden har således et naturligt vandindhold og indeholder desuden fedtstoffer, som bidrager til at forhindre, at fugten i huden forsvinder, og at huden tørrer ud. Når huden ikke har tilstrækkelig naturligt fedt, eller når fedtet forsvinder, mister huden sin evne til at beskytte. Dermed er der også større risiko for, at huden mister fugt. Der kan være både indvortes og udvortes årsager til dette.

Huden mister med alderen sin fugtbindende evne, og samtidig falder talgproduktionen, hvilket i sig selv giver en mere tør hud. Arvelige forhold har også betydning for tilbøjeligheden til at udvikle tør hud. Ydre faktorer som vejr og luftfugtighed indvirker på graden af tør hud. Kold og tør luft, som vi normalt oplever i Norden om vinteren, gør således huden mere tør. Hvis du vasker dig for meget, bruger udtørrende hudplejeprodukter og rengøringsmidler eller tager intensivt solbad, kan det også føre til tør hud. Tør hud kan desuden være en bivirkning i forbindelse med bestemte lægemidler eller et symptom på en underliggende sygdom.

Hvordan behandles og forebygges tør hud?

Du kan forebygge og behandle tør hud med godt resultat, når du undgår de forhold, som får huden til at tørre ud (se Vigtigt at huske nedenfor), og når du anvender genfugtende og beskyttende cremer sammen med skånsom eksfoliering (peeling). Peeling med korn bør undgås, eftersom det kan beskadige og irritere huden. Frugtsyrer, eksempelvis AHA og PHA, er et mere skånsomt, eksfolierende alternativ for huden. Traditionelt foreslås det at anvende fede cremer og olier i forbindelse med tør hud. Det hjælper huden med at bevare fugten. Det skal dog tilføjes, at en hud, som allerede er fugtfattig, ikke får tilført mere fugt, selv om du anvender en fed creme. Det er naturligvis vigtigt at hjælpe huden med at bevare dens eksisterende fugt, men det vil være optimalt, hvis hudens evne til at binde fugt derudover forbedres. Ved hjælp af produkter, som tilfører fugt, og som indeholder fugtbindende stoffer, bliver det lettere for huden at genskabe en god fugtbalance, end hvis der anvendes fede cremer og olier.

Exuviance-produkter mod tør hud

Produkterne mod tør hud fra Exuviance er baserede på den nyeste generation af frugtsyrer, PHA, som er udviklet af ophavsmændene til Exuviance.

Vigtigt at huske

  • Undgå at bruge almindelig sæbe, som mange gange virker udtørrende på huden.
  • Anvend gummihandsker ved kontakt med husholdningsrengøringsmidler.
  • Undgå at tage bad/brusebad alt for ofte – og ikke i for varmt vand.
  • Smør regelmæssigt huden ind i genfugtende creme eller lotion.
  • Anvend en skånsom peeling en gang imellem for at fjerne døde, tørre hudceller, og vær forsigtig med grove scrubprodukter, som

Skriv et svar